Ta biało-zielona pasta to szybkie i proste danie na kanapkę. Jarmuż dodaje delikatnego smaku oraz bogactwo witamin i soli mineralnych. Mimo, że jarmuż pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, dziś najbardziej popularny jest w Niemczech (w szczególności w północnych landach). Tamtejsi amatorzy dobrego jedzenia tak cenią sobie jarmuż, że na porządku dziennym jest dodawanie dwóch, trzech drobno posiekanych liści do na przykład zup, by podnieść ich aromat. Dodatkowym walorem pasty jest niska kaloryczność, oraz wartościowe białko sojowe.
Składniki
- 1 tofu marynowane,
- 1 masłowa cebula,
- 3 listki jarmużu,
- 1 łyżka oleju,
- sól,
- pieprz ziołowy
Sposób przyrządzenia
- Jarmuż umyć i drobno pokroić.
- Cebulkę obrać i pokroić drobno, i posolić.
- Tofu zmiksować, bądź rozgnieść dobrze widelcem.
- Wymieszać z jarmużem i cebulką. Doprawić do smaku.