Ciasto ze słodkim ziemniakiem
Ostatnia aktualizacja:
29 czerwca, 2022

Słodkie ziemniaki to raczej mało popularne warzywo w Polsce. Jak sama nazwa wskazuje są one słodkie, przypominają trochę w smaku i kolorze marchewkę. Są dobrym źródłem potasu, wapnia i betakarotenu. Betakaroten przetwarzany na wit. A zapobiega np. starzeniu się skóry. Proponujemy ciasto właśnie z tym ziemniaczkiem (zastąpi jajka), z nadzieniem migdałowym i karobowym (mączka z chlebka świętojańskiego).
Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl – Ciasto ze słodkim ziemniakiem
Ciasto ze słodkim ziemniakiem
Słodkie ziemniaki to raczej mało popularne warzywo w Polsce. Jak sama nazwa wskazuje są one słodkie, przypominają trochę w smaku...
Składniki
Sposób przyrządzenia
- Drożdże i cukier mieszamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy suche składniki.
- W blenderze miksujemy: mleko, ugotowany słodki ziemniak, olej i sól.
- Mokre i suche składniki mieszamy razem. Odstawimy do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto, nakładamy nadzienie i zwijamy.
- Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 - 40 min.
- Miksujemy migdały, ok 1,5 szklaniki, na „mąkę,” dodajemy ciemny cukier (albo syrop z agawy, może być słodki dżem, albo daktyle), trochę wody i cynamon.
- Dzielimy nadzienie na dwie części i do drugiej dodajemy 2 łyżeczki karobu.