Ciasto ze słodkim ziemniakiem

Ostatnia aktualizacja: 29 czerwca, 2022

Ciasto ze słodkim ziemniakiem

Słodkie ziemniaki to raczej mało popularne warzywo w Polsce. Jak sama nazwa wskazuje są one słodkie, przypominają trochę w smaku i kolorze marchewkę. Są dobrym źródłem potasu, wapnia i betakarotenu. Betakaroten przetwarzany na wit. A zapobiega np. starzeniu się skóry. Proponujemy ciasto właśnie z tym ziemniaczkiem (zastąpi jajka), z nadzieniem migdałowym i karobowym (mączka z chlebka świętojańskiego).
Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl – Ciasto ze słodkim ziemniakiem

Ciasto ze słodkim ziemniakiem

Słodkie ziemniaki to raczej mało popularne warzywo w Polsce. Jak sama nazwa wskazuje są one słodkie, przypominają trochę w smaku...

Porcja: 1400 g
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

Sposób przyrządzenia

  1. Drożdże i cukier mieszamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy suche składniki.
  2. W blenderze miksujemy: mleko, ugotowany słodki ziemniak, olej i sól.
  3. Mokre i suche składniki mieszamy razem. Odstawimy do wyrośnięcia.
  4. Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto, nakładamy nadzienie i zwijamy.
  5. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 - 40 min.
  6. Miksujemy migdały, ok 1,5 szklaniki, na „mąkę,” dodajemy ciemny cukier (albo syrop z agawy, może być słodki dżem, albo daktyle), trochę wody i cynamon.
  7. Dzielimy nadzienie na dwie części i do drugiej dodajemy 2 łyżeczki karobu.

Podobne artykuły