Serek ze słonecznika
Ostatnia aktualizacja:
9 maja, 2022

Roślina niemal zapomniana, kojarzona z biedą i niedostatkiem. Powoli znów wraca do łask, a część jego odmian serwowanych jest w restauracjach jako coś na specjalne okazje i w „specjalnej” cenie.
Nasiona słonecznika są stosunkowo tanie, a charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Nie są trudne do kupienia, dostępne są niemal w każdym sklepie.
Zakup jednej 100 g paczuszki nasion to wydatek rzędu około 2 zł. Nasiona słonecznika są bardzo smaczne, można dodadawać je do różnych potraw i mogą stanowić przyjemną przekąskę zamiast chipsów czy paluszków przy wieczornym oglądaniu telewizji. Nasiona słonecznika są źródłem białka, tłuszczów: głównie wielo – i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też sporo potasu, fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Stanowią dobre źródło witaminy E oraz folianów. W dużej mierze zatem zaleca się ich spożywanie osobom, które chcą poprawić wygląd skóry, paznokci, włosów oraz osób dbających o poziom cholesterolu we krwi. Serek ze słonecznika zachwyci nie tylko naszych domowników.