Osoby stosujące dietę wegańską powinny włączyć do swojego jadłospisu różnorodne produkty zbożowe, warzywa, owoce, nasiona i orzechy i to w jak najmniej rafinowanej postaci. (Dr R. Pawlak, „W obronie wegetarianizmu”)
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej cieciorki
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy czerownej
- 1 szklanka ugotowanej granulowanej proteiny sojowej
- 0.75 szklanki ugotowanych płatków owsianych
- 2 łyżki sosu pomidoroego bułka tarta
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki płatków drożdzowych
- sól, pieprz, wędzona papryka, pieprz cayenne
Sposób przyrządzenia
- Cebulę podsmażamy z przyprawami dodając na koniec płatki drożdżowe.
- Miksujemy wszystkie składniki oprócz proteiny sojowej w robocie kuchennym. Dodajemy tyle bułki tartej aby uszyskać konsystencję odpowiednią do pasztetu.
- Nakładamy do foremki i pieczemy w temperaturze 180°C 40 min.
- Przed podaniem wyjąć z foremki posmarować ketchupem lub musztardą i obsypać pietruszką, szczypiorkiem, lub koperkiem. Pokroić i podać np. na liściach szpinaku.