Pierniczki

Ostatnia aktualizacja: 9 maja, 2022

Pierniczki

Ten przepis otrzymałam od koleżanki, jest idealny bo w mojej kuchni nie używam jajek, masła i cukru. Co prawda na początku bałam się, że ciasto mi nie wyjdzie, ale wszystko się udało! Od tej pory zawsze piekę tylko te pierniczki to nasze ulubione ciastka świąteczne… ta korzenna, cynamonowa woń. Warto zachęcić dzieci, aby kreatywnie powykrawały kształty pierniczków w gwiazdki i choinki a następnie udekorowały je posypką.

Pierniczki

Ten przepis otrzymałam od koleżanki, jest idealny bo w mojej kuchni nie używam jajek, masła i cukru. Co prawda na początku...

Porcja: 700 g
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

Sposób przyrządzenia

  1. Miód i olej łączymy - dokładnie mieszamy. Jeżeli miód jest bardzo gęsty podgrzewamy go.
  2. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy miód połączony z olejem i zagniatamy ciasto.
  3. Wałkujemy małe placuszki i wycinamy ciasteczka.
  4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dekorujemy jeszcze przed pieczeniem.
  5. Pieczemy w temperaturze 170 C przez 10 minut.

Podobne artykuły